Wat is prikkelbare darm syndroom (PDS)?


(en: wat is het niet?)
Je darmen zijn gevoelig, daar komt dan ook de uitdrukking gut feeling vandaan. Als er iets mis is, voel je dat vaak als eerst in je buik, specifieker: in je darmen. Wie lange tijd met buikklachten rondloopt, wordt vaak gediagnostiseerd met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Waar heb je last van?
Veel voorkomende klachten zijn: buikpijn, buikkrampen, een opgeblazen gevoel, obstipatie, winderigheid door gasvorming en problemen met de ontlasting. Mensen met PDS ervaren vaak diarree of juist verstopping.


Onze focus ligt vooral op het verklaren waarom het prikkelbare darm syndroom níét de oorzaak is van je klachten. Hoe gek dit nu misschien nog klinkt.

Bekend van:

holistik-logo-chronische-pijn
oersterk chronische pijn
your/brain/balance
stichting-emovere-the-chronic-pain-coach

Prikkelbare darm symptomen


Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) kenmerkt zich door het veranderende karakter. Vaak is er geen constante pijn, maar komt het met vlagen. De klachten kunnen van dag tot dag verschillen.

Buikkrampen en opgeblazen gevoel
De meest voorkomende klachten bij PDS zijn: buikpijn, buikkrampen, problemen met poepen, een opgezette buik en een opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming.

Zijn er nog ander soort klachten dan pijn?
In veel gevallen hebben mensen met Prikkelbare Darm Syndroom meer klachten zoals: migraine, slaapproblemen en angsten die in sommige gevallen leiden tot een depressie.

Goed om te weten
Prikkelbare darm syndroom kan een acute medische oorzaak hebben. Laat je dan ook altijd onderzoeken door een medisch specialist om dit uit te sluiten.

Waarom heb je prikkelbare darm klachten?

prikkelbare-darm-syndroom-chronische-pijn
Is het psychisch, heeft PDS een lichamelijke oorzaak of is het een combinatie van beide? Artsen en wetenschappers weten het niet.

Standaard behandeling
Het eerste advies is vaak het voedingspatroon aanpassen en meer bewegen. Als de klachten aanhouden, worden soms medicijnen voorgeschreven. In extreme gevallen volgt een operatie.

Je darmen zijn een minibrein
Naast je hersenen en je hart zijn je darmen óók een soort minibrein. Het heeft neurotransmitters, nét als je brein. Daarmee staan je darmen in direct contact met je brein. De link tussen gevoel en je darmen is snel gemaakt. Vlinders voel je immers ook in je buikgebied. Zo ook allerlei andere emoties.

De échte oorzaak achter de pijn
De oorzaak van langdurige (chronische) darmklachten is vaak niet je eetpatroon en ook je darmen zelf zijn niet de spelbreker; de pijn wordt veroorzaakt door onderdrukte emoties waartegen je brein je wilt beschermen. Die heb je ooit namelijk geïnterpreteerd als heftig en gevaarlijk. Om je die emoties te besparen, leidt je brein je aandacht af met een pijnprikkel in je darmen.
prikkelbare-darm-syndroom-chronische-pijn

Pijn is aangeleerd gedrag

Je brein heeft een strategie ontwikkeld die jou lichamelijk pijn geeft. Dit noemen we psychosomatisch: psycho = je brein en somatisch = het lichamelijke. Je brein beïnvloedt je lichaam namelijk door jou pijn te geven. 

Waarom doe je lichaam dit?
Stress, onverwerkte negatieve gebeurtenissen (trauma's) en bepaalde gedachtepatronen zorgen ervoor dat je brein en specifieke lichamelijke processen zoals je sympatische zenuwstelsel (je gaspedaal) in overdrive gaan. Dit veroorzaakt de klachten die je nu ervaart. Je wordt continu overprikkeld.


De échte oorzaak van langdurige pijn

Onderdrukte emoties zijn grotendeels de oorzaak achter je pijn. Het emotionele centrum van je brein (je amygdala) wordt continu overprikkeld:STRESS! 
Je hele systeem denkt continu dat er gevaar dreigt. 

Hoog tijd om weer naar je lichaam te gaan luisteren en je lichaam weer in ruststand: je parasympathische zenuwstelsel (je rem) te brengen. 

Je lost het probleem niet op door darm oefeningen te doen. Het is misschien nu nog moeilijk te bevatten maar de oorzaak ligt niet in je darmen waar je klachten ervaart. Maar het is je brein die klachten creëert in dit specifieke deel van je lichaam.

Pak de oorzaak aan
Alleen door de oorzaak aan te pakken los je het probleem op. Je lichamelijke klachten zijn signalen die aangeven dat je uit balans bent. Wil je je darm klachten serieus nemen voordat ze verergeren? Wil je de échte oorzaak achter je pijn aanpakken? Los het dan op bij de bron: je brein.

pijn expert Jan van Rosmalen
Jan van Rosmalen
The Chronic Pain Coach ®
Bewustzijnscoach en Pijn Expert

Succesverhalen

ischias oplossingen
Anne Wilbers
Klacht: Rug- & schouderpijn

'De pijn nam al heel snel af. Het programma brengt me meer dan ik had durven hopen omdat de effecten in alle gebieden van je leven doorwerken. Bedankt!'

Niels Jungst
Klacht: CRPS

'Tot verbazing van mijn polstherapeut werkt mijn hand weer voor 90 procent! Ik heb geen last meer van mijn benen, de pijn in mijn rug en schouders is gehalveerd, maar het belangrijkste: ik heb weer plezier in het leven!'
Marga Willemsen
Klacht: reumatische pijn

'Van totale stijfheid en verkramping naar beweeglijkheid en souplesse in een half jaar. De technieken pas ik dagelijks toe, zoals bewust naar mijn emoties gaan.'
prikkelbare darm programma

Is dit programma voor mij?


Zo pak je jouw prikkelbare darmen écht aan.

Het medicijn: stoppen met darm diëten. Je focust daarmee enkel op je klachten die daardoor júist toenemen. Wat je aandacht geeft groeit. Ook het continu switchen tussen verschillende oefeningen zorgt voor spanning, angst en frustratie. Een trigger voor de klachten die hierdoor alleen maar zullen toenemen.

Verander van strategie
Je brein heeft zich een strategie aangeleerd die je pijn geeft. Strategieën kun je doorbreken en dat is waar wij ons met de CPC® op focussen. 

Door het leren van nieuwe kennis en inzichten heb jij de tools en technieken in handen om je brein te resetten en opnieuw te programmeren. Je gaat verkeerd aangeleerde neurologische verbindingen veranderen. Dit wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. 

Wanneer je deze technieken leert toepassen, pak je de onderliggende oorzaak (onderdrukte emoties) van je lichamelijke klachten aan. Het bijkomstige effect hiervan is dat je lichamelijke klachten - waaronder je prikkelbare darm klachten - zullen verdwijnen. (PDS) bestaat naar ons idee dus eigenlijk niet. De oorzaak ligt namelijk niet in je darmen, maar in je brein. Nét als de oplossing.

Meer weten?
Schrijf je nu gratis in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang GRATIS meer kennis en inzichten

Je fysieke en mentale gezondheid verbeteren met praktische tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

prikkelbare darm symptomen
The Chronic Pain Coach

BELANGRIJK:

Het copyright© van de videolessen en het daarbijbehorende e-book is vastgelegd door Jan van Rosmalen, grondlegger van The CPC®-programma. Het is niet toegestaan de inhoud van het e-book en/of de video’s en audio files over te nemen en te verspreiden. Ongewenste verspreiding op welke manier dan ook zal juridische gevolgen hebben. Op geen enkele wijze kan The Chronic Pain Coach aansprakelijk worden gehouden voor jouw beslissingen, acties en resultaten op welk moment dan ook en onder alle omstandigheden. 
Copyright © 2020-2022
Powered By ClickFunnels.com