Wat is ischias?


(en: wat is het niet?)
De ischias is de langste zenuw in je lichaam en loopt vanuit je lage rug naar je bil door de achterkant van je bovenbeen tot aan je voet. 

Waar heb je last van?
Ischias betekent letterlijk: pijn aan de nervus ischiadicus. De ischiaszenuw kan een hele reeks klachten veroorzaken. Van een doffe pijn en een verdoofd gevoel, tot stekende pijn en hevige pijnscheuten.

Onze focus ligt vooral op het verklaren waarom de Ischias níét de oorzaak is van je klachten. Hoe gek dit nu misschien nog klinkt.

Bekend van:

holistik-logo-chronische-pijn
oersterk chronische pijn
your/brain/balance
stichting-emovere-the-chronic-pain-coach

Ischias symptomen

Klachten aan de ischiaszenuw (de langste zenuw in je lichaam die vanuit de lage rug naar de achterkant van het bovenbeen tot aan de voet loopt) kunnen variëren van stekende pijn in het heupgebied en je been tot een tintelende voet of gevoelloze tenen. De pijn kan zelfs zo intens zijn dat je niet meer kunt lopen, opstaan of liggen. Dat kost niet alleen veel energie, je wordt er ook neerslachtig en wanhopig van waardoor je alle plezier in de dag en je leven wordt ontnomen.

Wat is er mis met je ischiaszenuw?
De symptomen wijzen erop dat er is mis is met je ischiaszenuw of misschien wel met onderrug, heupen of voet. Toch? Het is namelijk logisch om te denken dat het gebied waar je last hebt ook de veroorzaker van je pijn is. Maar als dat zo was, zouden alle therapieën die je hebt gevolgd of nog gaat volgen je van de pijn af helpen. En laat dat in de praktijk nou juist vaak niet het geval zijn. Dat komt omdat het gebied waar je last van hebt niet de oorzaak van je pijn is, hoe gek en onlogisch dat nu misschien ook klinkt.

Hernia als oorzaak?
Vaak wordt een hernia als pijnveroorzaker aangeduid. Maar hoe kan het dan dat klachten ná een operatie vaak weer terugkeren? Soms zelfs in een hevigere vorm. Deze plaatselijke behandelingen hebben dikwijls niet het gewenste resultaat. Het advies wat dan vaak wordt gegeven: zit het uit en wacht tot het over gaat. Maar wie wil dat nou?
ischias oefeningen

Waarom heb je ischias pijn?

Oorzaken van ischias die vaak worden aangehaald: je tilt verkeerd, je hebt een zittend beroep, je houding is verkeerd, enzovoorts. Naar ons idee klopt dat niet. De bron van je pijn ligt niet in je ischiaszenuw, maar ergens anders. De pijn wordt plaatselijk behandeld en gaat vaak niet over. En als de pijn wel verdwijnt, krijg je er soms een nieuwe chronische klacht voor terug zoals migraine, schouderpijn, rugpijn of kniepijn. Daarmee blijft de focus liggen op de delen in je lichaam die pijn doen. 

Als therapieën en operaties niet werken
is er dan niet iets héél anders aan de hand? 

De échte oorzaak achter de pijn
Die vind je niet in of rond de ischiaszenuw. Speciale ischias-oefeningen, therapieën en operaties hebben dan ook weinig zin. De klachten zullen misschien (even) afnemen, maar helemaal verdwijnen zullen ze niet. Huh, maar dáár zit de pijn toch? Nee, voor de oorzaak moet je in een heel ander deel van je lichaam zijn: je brein.
ischias oefeningen

Benieuwd naar de oplossing?

Pijn is aangeleerd gedrag

Je brein heeft een strategie ontwikkeld die jou lichamelijk pijn geeft. Dit noemen we psychosomatisch: psycho = je brein en somatisch = het lichamelijke. Je brein beïnvloedt je lichaam namelijk door jou pijn te geven. 

Waarom doet je lichaam dit?
Stress, onverwerkte negatieve gebeurtenissen (trauma's) en bepaalde gedachtepatronen zorgen ervoor dat je brein en specifieke lichamelijke processen zoals je sympatische zenuwstelsel (je gaspedaal) in overdrive gaan. Dit veroorzaakt de klachten die je nu ervaart. Je wordt continu overprikkeld.


De échte oorzaak van langdurige pijn

Onderdrukte emoties zijn grotendeels de oorzaak achter je pijn. Het emotionele centrum van je brein (je amygdala) wordt continu overprikkeld:STRESS! 
Je hele systeem denkt continu dat er gevaar dreigt. 

Hoog tijd om weer naar je lichaam te gaan luisteren en je lichaam weer in ruststand: je parasympathische zenuwstelsel (je rem) te brengen. 

Je lost het probleem niet op door ischias-oefeningen te doen. Het is misschien nu nog moeilijk te bevatten maar de oorzaak ligt niet in je beenzenuw die pijn doet. Het is je brein die pijn creëert in dit specifieke deel van je lichaam.

Pak de oorzaak aan
Alleen door de oorzaak aan te pakken los je het probleem op. Je lichamelijke klachten zijn signalen die aangeven dat je uit balans bent. Wil je je ischias pijnklachten serieus nemen voordat ze verergeren? Wil je de échte oorzaak achter je pijn aanpakken? Los het dan op bij de bron: je brein.

pijn expert Jan van Rosmalen
Jan van Rosmalen
The Chronic Pain Coach ®
De Pijn Expert

Succesverhalen

ischias oplossingen
Anne Wilbers
Klacht: Rug- & schouderpijn

'De pijn nam al heel snel af. Het programma brengt me meer dan ik had durven hopen omdat de effecten in alle gebieden van je leven doorwerken. Bedankt!'

Niels Jungst
Klacht: CRPS

'Tot verbazing van mijn polstherapeut werkt mijn hand weer voor 90 procent! Ik heb geen last meer van mijn benen, de pijn in mijn rug en schouders is gehalveerd, maar het belangrijkste: ik heb weer plezier in het leven!'
Marga Willemsen
Klacht: reumatische pijn

'Van totale stijfheid en verkramping naar beweeglijkheid en souplesse in een half jaar. De technieken pas ik dagelijks toe, zoals bewust naar mijn emoties gaan.'

Alles draait om balans

Focus je niet op de fysieke symptomen maar op de oorzaak,
Balans is het weer in contact komen met je emoties en het trainen van je brein.

Zijn met Emoties

Het onderdrukken van emoties zorgt ervoor dat je lichaam op spanning staat de oorzaak achter heel veel langdurige klachten.

Voelen zijn we verleert omdat we onszelf willen beschermen tegen de pijnlijke emoties. We denken vaak wel dat we emoties voelen en hebben zelfs al veel gedaan om dichter bij onszelf te komen. 

Het is prachtig als je je hier al beswust van bent, alleen is dit veelal het topje van de ijsberg. Je onderbewuste is een grote memory stick die alle emoties die je niet hebt geuit in je leven heeft opgeslagen. 
ischias oplossing

Doen met het brein

Om weg te blijven van de pijnlijke emoties zitten we in ons mentale denken. We denken wat we voelen maar voelen niet wat we voelen.

Maar het denken hebben we nodig om te begrijpen hoe we de weerstand kunnen verliezen tegen het onderdrukken van opgeslagen emoties. 

Als je door kennis gaat begrijpen hoe jij je systeem weer in balans kan brengen zal je van spanning naar ontspanning gaan. Dit is de weg eruit.
ischias oplossing

Zo pak je ischias écht aan

Het medicijn: stoppen met ischias-oefeningen. Je focust daarmee enkel op je pijn die daardoor júist toeneemt. Wat je aandacht geeft groeit. Ook het continu switchen tussen verschillende oefeningen zorgt voor spanning, angst en frustratie. Een trigger voor de pijn die hierdoor alleen maar zal toenemen.

Verander van strategie
Je brein heeft zich een strategie aangeleerd die je pijn geeft. Strategieën kun je doorbreken en dat is waar wij ons met de CPC® op focussen. 

Door het leren van nieuwe kennis en inzichten heb jij de tools en technieken in handen om je brein te resetten en opnieuw te programmeren. Je gaat verkeerd aangeleerde neurologische verbindingen veranderen. Dit wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. 

Wanneer je deze technieken leert toepassen, pak je de onderliggende oorzaak (onderdrukte emoties) van je lichamelijke klachten aan. Het bijkomstige effect hiervan is dat je lichamelijke klachten - waaronder je ischias pijnklachten - zullen verdwijnen. Ischias bestaat naar ons idee dus eigenlijk niet. De oorzaak ligt namelijk niet in je beenzenuw, maar in je brein. Nét als de oplossing.

ischias symptomen
The Chronic Pain Coach

BELANGRIJK:

Het copyright© van de videolessen en het daarbijbehorende e-book is vastgelegd door Jan van Rosmalen, grondlegger van The CPC®-programma. Het is niet toegestaan de inhoud van het e-book en/of de video’s en audio files over te nemen en te verspreiden. Ongewenste verspreiding op welke manier dan ook zal juridische gevolgen hebben. Op geen enkele wijze kan The Chronic Pain Coach aansprakelijk worden gehouden voor jouw beslissingen, acties en resultaten op welk moment dan ook en onder alle omstandigheden. 
Copyright © 2020-2022
Powered By ClickFunnels.com