Wat een hernia?


(en: wat is het niet?)
Er is groot verschil tussen twee soorten hernia. Een is een uitstulping van een orgaan, zoals een navel- of liesbreuk. De tweede is zacht weefsel dat de kern van een rug- of nekwervel kan uitstulpen. De druk die het veroorzaakt, zou de de reden zijn achter veel verschillende klachten. 

Waar heb je last van?
Stekende pijn in onderrug gebied schouder of nek. Het kan soms doorstralen naar je benen wat ischias klachten geeft.

Onze focus ligt vooral op het verklaren waarom de rug en nek hernia's vaak níét de oorzaak zijn van je klachten. Hoe gek dit nu misschien nog klinkt.

Bekend van:

holistik-logo-chronische-pijn
oersterk chronische pijn
your/brain/balance
stichting-emovere-the-chronic-pain-coach

Hernia symptomen

Klachten beginnen vaak met lage rugpijn en beperkingen in de schouder. Naar verloop van tijd kun je ook last krijgen van andere hernia symptomen. 

Rughernia
Beperkingen in de rug die vaak worden veroorzaakt door spit (het in je rug schieten) en kunnen klachten zoals uitstralen naar andere gebieden zoals je langste beenzenuw (Ischias) tot aan je voet veroorzaken. Ook je bilspier (piriformis) kunnen beperkt en pijnlijk aanvoelen. Ook kun je last hebben van scherpe puntige pijn of juist een tintelend dof gevoel.

Nekhernia
Van een nekhernia worden hoofdpijn, uitstralingspijn naar nek en schouders als de voornaamste klachten genoemd. Andere nekhernia symptomen zijn armpijn, tinteling in hand(en) of arm(en), krachtverlies en gevoelloosheid. 

Let op!
Herniabreuken zijn in 3% van de gevallen de veroorzaker van de klachten. Laat je dan ook altijd onderzoeken door een arts om dit uit te sluiten.
hernia oefeningen

Ben je benieuwd naar een ander kijk van je pijn?

Een verkeerde houding wordt vaak als oorzaak van een hernia genoemd. Overbelasting of zelfs het te weinig belasten van een bepaald gebied. Een plotselinge draaibeweging en een gebrek aan spierconditie.

Vroeger was rust het devies, nu wordt vaak geadviseerd om juist te bewegen. Bij hernia-klachten heeft het over het algemeen geen zin om een röntgenfoto of scan te laten maken. Sommige mensen hebben hevige klachten, terwijl een foto of scan niets geks laat zien. Anderen hebben vrijwel geen klachten, terwijl op de foto of scan wel degelijk afwijkingen te zien zijn. 

Er is dus niet altijd een verband tussen klachten en afwijkingen op een foto of scan. Een operatie is ook niet altijd succesvol; vaak komen de klachten na verloop van tijd terug. Artsen veranderen met de tijd steeds hun behandelmethodes. Ze gaan minder snel tot operatie over omdat daar veel risico's aan verbonden zijn en de slagingskans niet heel groot is.

De échte oorzaak achter je pijn
De echte oorzaak is niet de uitstulping van de kern van een gewricht, maar je brein: het aansturende orgaan van dit alles. Je brein stuurt deze pijnprikkels naar specifieke gebieden in je lichaam.
hernia-symptomen

Benieuwd naar de oplossing?

Pijn is aangeleerd gedrag

Je brein heeft een strategie ontwikkeld die jou lichamelijk pijn geeft. Dit noemen we psychosomatisch: psycho = je brein en somatisch = het lichamelijke. Je brein beïnvloedt je lichaam namelijk door jou pijn te geven. 

Waarom doet je lichaam dit?
Stress, onverwerkte negatieve gebeurtenissen (trauma's) en bepaalde gedachtepatronen zorgen ervoor dat je brein en specifieke lichamelijke processen zoals je sympatische zenuwstelsel (je gaspedaal) in overdrive gaan. Dit veroorzaakt de klachten die je nu ervaart. Je wordt continu overprikkeld.


De échte oorzaak van langdurige pijn

Onderdrukte emoties zijn grotendeels de oorzaak achter je pijn. Het emotionele centrum van je brein (je amygdala) wordt continu overprikkeld:STRESS! 
Je hele systeem denkt continu dat er gevaar dreigt. 

Hoog tijd om weer naar je lichaam te gaan luisteren en je lichaam weer in ruststand: je parasympathische zenuwstelsel (je rem) te brengen. 

Je lost het probleem niet op door oefeningen te doen. Het is misschien nu nog moeilijk te bevatten maar de oorzaak ligt niet in je nek of rug die pijn doet. Het is je brein die pijn creëert in dit specifieke deel van je lichaam.

Pak de oorzaak aan
Alleen door de oorzaak aan te pakken los je het probleem op. Je lichamelijke klachten zijn signalen die aangeven dat je uit balans bent. Wil je je hernia pijnklachten serieus nemen voordat ze verergeren? Wil je de échte oorzaak achter je pijn aanpakken? Los het dan op bij de bron: je brein.

pijn expert Jan van Rosmalen
Jan van Rosmalen
The Chronic Pain Coach ®
Bewustzijnscoach en Pijn Expert

Succesverhalen

ischias oplossingen
Anne Wilbers
Klacht: Rug- & schouderpijn

'De pijn nam al heel snel af. Het programma brengt me meer dan ik had durven hopen omdat de effecten in alle gebieden van je leven doorwerken. Bedankt!'

Niels Jungst
Klacht: CRPS

'Tot verbazing van mijn polstherapeut werkt mijn hand weer voor 90 procent! Ik heb geen last meer van mijn benen, de pijn in mijn rug en schouders is gehalveerd, maar het belangrijkste: ik heb weer plezier in het leven!'
Marga Willemsen
Klacht: reumatische pijn

'Van totale stijfheid en verkramping naar beweeglijkheid en souplesse in een half jaar. De technieken pas ik dagelijks toe, zoals bewust naar mijn emoties gaan.'

Zo pak de hernia écht aan

Het medicijn: stoppen met hernia-oefeningen. Je focust daarmee enkel op je pijn die daardoor júist toeneemt. Wat je aandacht geeft groeit. Ook het continu switchen tussen verschillende oefeningen zorgt voor spanning, angst en frustratie. Een trigger voor de pijn die hierdoor alleen maar zal toenemen.

Verander van strategie
Je brein heeft zich een strategie aangeleerd die je pijn geeft. Strategieën kun je doorbreken en dat is waar wij ons met de CPC® op focussen. 

Door het leren van nieuwe kennis en inzichten heb jij de tools en technieken in handen om je brein te resetten en opnieuw te programmeren. Je gaat verkeerd aangeleerde neurologische verbindingen veranderen. Dit wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. 

Wanneer je deze technieken leert toepassen, pak je de onderliggende oorzaak (onderdrukte emoties) van je lichamelijke klachten aan. Het bijkomstige effect hiervan is dat je lichamelijke klachten - waaronder je hernia pijnklachten - zullen verdwijnen. Herniapijn bestaat naar ons idee dus eigenlijk niet. De oorzaak ligt namelijk niet bij de hernia, maar in je brein. Nét als de oplossing.

Meer weten?
Schrijf je nu gratis in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang GRATIS meer kennis en inzichten

Je fysieke en mentale gezondheid verbeteren met praktische tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

hernia symptomen
The Chronic Pain Coach

BELANGRIJK:

Het copyright© van de videolessen en het daarbijbehorende e-book is vastgelegd door Jan van Rosmalen, grondlegger van The CPC®-programma. Het is niet toegestaan de inhoud van het e-book en/of de video’s en audio files over te nemen en te verspreiden. Ongewenste verspreiding op welke manier dan ook zal juridische gevolgen hebben. Op geen enkele wijze kan The Chronic Pain Coach aansprakelijk worden gehouden voor jouw beslissingen, acties en resultaten op welk moment dan ook en onder alle omstandigheden. 
Copyright © 2020-2022
Powered By ClickFunnels.com