Wat is Fibromyalgie?


(en: wat is het niet?)
Fibromyalgie is hét raadsel van de eenentwintigste eeuw. Veel artsen hebben geen idee waar je last van hebt en sturen je naar huis met de diagnose SOLK: een Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Aandoening. De oorzaak van je pijn is onbekend.

Waar heb je last van?
Vaak heb je pijn op verschillende plekken in je lichaam, van drukkende tot stekende pijn. De pijn komt en gaat en verschuift door je lichaam. Vandaag is het je rug, morgen je nek. In veel gevallen gaat de pijn gepaard met negatieve gedachten, stijfheid en algehele vermoeidheid.

Onze focus ligt vooral op het verklaren waarom de Fibromyalgie níét de oorzaak is van je klachten. Hoe gek dit nu misschien nog klinkt.

Bekend van:

holistik-logo-chronische-pijn
oersterk chronische pijn
your/brain/balance
stichting-emovere-the-chronic-pain-coach
fibromyalgie-chronische-pijn

Fibromyalgie symptomen

Fibromyalgie kenmerkt zich door het veranderende karakter. De pijn is vaak niet constant, maar komt met vlagen. 

Veelvoorkomende pijn
De meest voorkomende fibromyalgie symptomen zijn de nek, het schoudergebied, de heupen, onderrug, knieën en benen. Er zijn zo'n 18 hoofdaspecten die samen leiden tot een fibromyalgie-diagnose.

Ander soort klachten
Mensen met fibromyalgie hebben vaak ook nog andere klachten zoals migraine, slapeloosheid, brainfog (hersenmist) en angsten die in sommige gevallen tot een depressie leiden.

Goed om te weten
Fibromyalgie kan een acute medische oorzaak hebben. Laat je dan ook altijd onderzoeken door een medisch specialist om dit uit te sluiten.

Waarom heb je firbromyalgie?

fibromyalgie-chronische-pijn
Wat betreft de oorzaak van fibromyalgie tasten artsen en onderzoekers al jaren in het duister. 

Pijnstillers, beweging en rust
Vaak wordt een combinatie van pijnstillers, beweging, massages en rust als advies gegeven. Maar werkt dat als de pijn steeds terugkeert? Tijd om je te verdiepen in de échte oorzaak van je pijn.

Pijn als afleiding
Fibromyalgie klachten worden veroorzaakt door je onderbewuste brein. Het wil je namelijk beschermen tegen onderdrukte emoties die je ooit hebt geïnterpreteerd als heftig en gevaarlijk. Zie het als een afleidingsstrategie; iedere keer als je een heftige emotie ervaart, denkt je brein dat je in emotioneel gevaar bent en geeft het je een pijnprikkel ter afleiding.
fibromyalgie-chronische-pijn

Benieuwd naar de oplossing?

Pijn is aangeleerd gedrag

Je brein heeft een strategie ontwikkeld die jou lichamelijk pijn geeft. Dit noemen we psychosomatisch: psycho = je brein en somatisch = het lichamelijke. Je brein beïnvloedt je lichaam namelijk door jou pijn te geven. 

Waarom doet je lichaam dit?
Stress, onverwerkte negatieve gebeurtenissen (trauma's) en bepaalde gedachtepatronen zorgen ervoor dat je brein en specifieke lichamelijke processen zoals je sympatische zenuwstelsel (je gaspedaal) in overdrive gaan. Dit veroorzaakt de klachten die je nu ervaart. Je wordt continu overprikkeld.


De échte oorzaak van langdurige pijn

Onderdrukte emoties zijn grotendeels de oorzaak achter je pijn. Het emotionele centrum van je brein (je amygdala) wordt continu overprikkeld:STRESS! 
Je hele systeem denkt continu dat er gevaar dreigt. 

Hoog tijd om weer naar je lichaam te gaan luisteren en je lichaam weer in ruststand: je parasympathische zenuwstelsel (je rem) te brengen. 

Je lost het probleem niet op door fibromyalgie oefeningen te doen. Het is misschien nu nog moeilijk te bevatten maar de oorzaak ligt niet in je in de plekken die pijn doen. Het is je brein die pijn creëert in dit specifieke deel van je lichaam.

Pak de oorzaak aan
Alleen door de oorzaak aan te pakken los je het probleem op. Je lichamelijke klachten zijn signalen die aangeven dat je uit balans bent. Wil je je fibromyalgie pijnklachten serieus nemen voordat ze verergeren? Wil je de échte oorzaak achter je pijn aanpakken? Los het dan op bij de bron: je brein.

pijn expert Jan van Rosmalen
Jan van Rosmalen
The Chronic Pain Coach ®
Bewustzijnscoach en Pijn Expert

Reviews

ischias oplossingen
Anne Wilbers
Klacht: Rug- & schouderpijn

'De pijn nam al heel snel af. Het programma brengt me meer dan ik had durven hopen omdat de effecten in alle gebieden van je leven doorwerken. Bedankt!'

Niels Jungst
Klacht: CRPS

'Tot verbazing van mijn polstherapeut werkt mijn hand weer voor 90 procent! Ik heb geen last meer van mijn benen, de pijn in mijn rug en schouders is gehalveerd, maar het belangrijkste: ik heb weer plezier in het leven!'
Marga Willemsen
Klacht: reumatische pijn

'Van totale stijfheid en verkramping naar beweeglijkheid en souplesse in een half jaar. De technieken pas ik dagelijks toe, zoals bewust naar mijn emoties gaan.'
fibromyalgie-oefeningen programma

Ben je benieuwd naar het programma?


Zo pak je fibromyalgie écht aan

Het medicijn: stoppen met fibromyalgie oefeningen. Je focust daarmee enkel op je pijn die daardoor júist toeneemt. Wat je aandacht geeft groeit. Ook het continu switchen tussen verschillende oefeningen zorgt voor spanning, angst en frustratie. Een trigger voor de pijn die hierdoor alleen maar zal toenemen.

Verander van strategie
Je brein heeft zich een strategie aangeleerd die je pijn geeft. Strategieën kun je doorbreken en dat is waar wij ons met de CPC® op focussen. 

Door het leren van nieuwe kennis en inzichten heb jij de tools en technieken in handen om je brein te resetten en opnieuw te programmeren. Je gaat verkeerd aangeleerde neurologische verbindingen veranderen. Dit wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. 

Wanneer je deze technieken leert toepassen, pak je de onderliggende oorzaak (onderdrukte emoties) van je lichamelijke klachten aan. Het bijkomstige effect hiervan is dat je lichamelijke klachten  waaronder je fibromyalgie pijnklachten zullen verdwijnen. Fibromyalgie bestaat naar ons idee dus eigenlijk niet. De oorzaak ligt namelijk niet in je pijngebieden van je fysieke lichaam, maar in je brein. Nét als de oplossing.
The Chronic Pain Coach

BELANGRIJK:

Het copyright© van de videolessen en het daarbijbehorende e-book is vastgelegd door Jan van Rosmalen, grondlegger van The CPC®-programma. Het is niet toegestaan de inhoud van het e-book en/of de video’s en audio files over te nemen en te verspreiden. Ongewenste verspreiding op welke manier dan ook zal juridische gevolgen hebben. Op geen enkele wijze kan The Chronic Pain Coach aansprakelijk worden gehouden voor jouw beslissingen, acties en resultaten op welk moment dan ook en onder alle omstandigheden. 
Copyright © 2020-2022
Powered By ClickFunnels.com