Wat is een burn out?


(en: wat is het niet?)
Burn out wil zeggen dat je bent opgebrand. Je kan de huidige realiteit niet meer aan en je lichaam zegt STOP!

Waar heb je last van?
Je voelt allerlei lichamelijk symptomen. Vaak heb je het gevoel dat je niet meer helder kunt denken. Je wordt kortademig en hebt hartkloppingen. Je begint te zweten en je krijgt jezelf niet meer rustig. Maar waarschijnlijk is er lichamelijk niks mis met je. Je brein is alleen in angst modus.

Onze focus ligt vooral op het verklaren waarom de burn out ontstaat.  Je kan hem zelf stoppen, hoe gek dit nu misschien nog klinkt.


Bekend van:

holistik-logo-chronische-pijn
oersterk chronische pijn
your/brain/balance
stichting-emovere-the-chronic-pain-coach

Burn out symptomen

Een burn out kenmerkt zich doordat het je verrast en helemaal overmant. Je kan het op dat moment niet meer stoppen en je verkeerd in constante angst.

De meest voorkomende klachten zijn: 
Vermoeidheid, neerslachtig, hyperventilatie, trillen en beven, paniekaanvallen, prikkelbaar zijn en concentratie problemen.

Burn out voorkomen?
Op het moment dat je een burn out hebt ben je al over jouw limiet heen gegaan. Als je gaat begrijpen dat negatieve gedachtepatronen die worden veroorzaakt door onderdrukte emoties de oorzaak zijn ben je op weg te begrijpen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Door dit inzicht kan je het zelf op lossen kan Je burn outs  voorkomen.

Let op:
Brun out klachten kunnen een acute medische oorzaak hebben. Laat je dan ook altijd eerst onderzoeken door een medisch specialist om dit uit te sluiten.

Waarom heb je een burn out?

burn out symptomen
Voor de huidige medische wereld is de oorzaak is tot op heden nog steeds niet duidelijk wat precies een burn out veroorzaakt.

Het eerste advies is vaak meer rust en ontspanning. Als de klachten aanhouden worden soms medicijnen voorgeschreven. 

Is er iets mis met je hersenen?
Er ontstaat angst als je denkt dat er dan iets mis is met je brein.  Je beland in een medisch avontuur. Voordat je hierin stapt is het beter om te kijken naar een veel aannemelijkere oorzaak van het probleem.

De échte oorzaak!
De echte oorzaak van je burn out is niet je brein maar het zijn onderdrukte negatieve stress emoties. Het brein wil je namelijk beschermen voor de onderdrukte negatieve emoties (angst) die het heeft geïnterpreteerd als heftig en gevaarlijk. Dit doet het door je af te leiden met vage klachten!

De klachten zijn een super vernuftige strategie van je onderbewuste brein. Als je een burn out ervaart is dit een teken dat  je brein denkt dat je in emotioneel gevaar bent. Het wil je beschermen voor de onderdrukte stress emoties en geeft je een overweldigende klachten als afleiding.

burn out symptomen

Benieuwd naar de oplossing?

Pijn is aangeleerd gedrag

Je brein heeft een strategie ontwikkeld die jou lichamelijk pijn geeft. Dit noemen we psychosomatisch: psycho = je brein en somatisch = het lichamelijke. Je brein beïnvloedt je lichaam namelijk door jou pijn te geven. 

Waarom doe je lichaam dit?
Stress, onverwerkte negatieve gebeurtenissen (trauma's) en bepaalde gedachtepatronen zorgen ervoor dat je brein en specifieke lichamelijke processen zoals je sympatische zenuwstelsel (je gaspedaal) in overdrive gaan. Dit veroorzaakt de klachten die je nu ervaart. Je wordt continu overprikkeld.


De échte oorzaak van langdurige pijn

Onderdrukte emoties zijn grotendeels de oorzaak achter je pijn. Het emotionele centrum van je brein (je amygdala) wordt continu overprikkeld:STRESS! 
Je hele systeem denkt continu dat er gevaar dreigt. 

Hoog tijd om weer naar je lichaam te gaan luisteren en je lichaam weer in ruststand: je parasympathische zenuwstelsel (je rem) te brengen. 

Je lost het probleem niet op door te rusten of het denken te veranderen. Het is misschien nu nog moeilijk te bevatten maar de oorzaak ligt niet in je in je gedachte patronen. Het is je brein die klachten creëert omdat je emoties onbewust onderdrukt.

Pak de oorzaak aan
Alleen door de oorzaak aan te pakken los je het probleem op. Je lichamelijke klachten zijn signalen die aangeven dat je uit balans bent. Wil je je burn out serieus nemen voordat ze verergeren? Wil je de échte oorzaak achter je pijn aanpakken? Los het dan op bij de bron: je brein.

pijn expert Jan van Rosmalen
Jan van Rosmalen
The Chronic Pain Coach ®
Bewustzijnscoach en Pijn Expert

Succesverhalen

ischias oplossingen
Anne Wilbers
Klacht: Rug- & schouderpijn

'De pijn nam al heel snel af. Het programma brengt me meer dan ik had durven hopen omdat de effecten in alle gebieden van je leven doorwerken. Bedankt!'

Niels Jungst
Klacht: CRPS

'Tot verbazing van mijn polstherapeut werkt mijn hand weer voor 90 procent! Ik heb geen last meer van mijn benen, de pijn in mijn rug en schouders is gehalveerd, maar het belangrijkste: ik heb weer plezier in het leven!'
Marga Willemsen
Klacht: reumatische pijn

'Van totale stijfheid en verkramping naar beweeglijkheid en souplesse in een half jaar. De technieken pas ik dagelijks toe, zoals bewust naar mijn emoties gaan.'

Zo pak een burn out écht aan

Het medicijn: stoppen met burn out oefeningen. Je focust daarmee enkel op je pijn die daardoor júist toeneemt. Wat je aandacht geeft groeit. Ook het continu switchen tussen verschillende oefeningen zorgt voor spanning, angst en frustratie. Een trigger voor de pijn die hierdoor alleen maar zal toenemen.

Verander van strategie
Je brein heeft zich een strategie aangeleerd die je pijn geeft. Strategieën kun je doorbreken en dat is waar wij ons met de CPC® op focussen. 

Door het leren van nieuwe kennis en inzichten heb jij de tools en technieken in handen om je brein te resetten en opnieuw te programmeren. Je gaat verkeerd aangeleerde neurologische verbindingen veranderen. Dit wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. 

Wanneer je deze technieken leert toepassen, pak je de onderliggende oorzaak (onderdrukte emoties) van je lichamelijke klachten aan. Het bijkomstige effect hiervan is dat je lichamelijke klachten - waaronder je burn out - zullen verdwijnen. Een burn out bestaat naar ons idee dus eigenlijk niet. Het zijn symptomen van een niet goed begrepen signaal van je brein. Begrijp je nu dat je klachten worden veroorzaakt door onderdrukte emoties?

Wil je meer weten?
Schrijf je nu gratis in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang GRATIS meer kennis en inzichten

Je fysieke en mentale gezondheid verbeteren met praktische tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

ischias symptomen
The Chronic Pain Coach

BELANGRIJK:

Het copyright© van de videolessen en het daarbijbehorende e-book is vastgelegd door Jan van Rosmalen, grondlegger van The CPC®-programma. Het is niet toegestaan de inhoud van het e-book en/of de video’s en audio files over te nemen en te verspreiden. Ongewenste verspreiding op welke manier dan ook zal juridische gevolgen hebben. Op geen enkele wijze kan The Chronic Pain Coach aansprakelijk worden gehouden voor jouw beslissingen, acties en resultaten op welk moment dan ook en onder alle omstandigheden. 
Copyright © 2020-2022
Powered By ClickFunnels.com