Wat is brian fog?


(en: wat is het niet?)
Brain fog, ook wel hersenmist genoemd, is een verzamelnaam van cognitieve klachten. Het is geen aandoening op zichzelf, maar vaak een symptoom van een onderliggend probleem. Onze snelle, stressvolle levens spelen een grote rol.

Waar heb je last van?
Het lijkt alsof je hoofd vol zit met watten. Je kunt niet helder nadenken, komt soms niet goed op woorden, bent vergeetachtig, hebt moeite met concentreren en voelt je vermoeid.

Onze focus ligt vooral op het verklaren waarom brain fog  níét de oorzaak is van je klachten. Hoe gek dit nu misschien nog klinkt.

Bekend van:

holistik-logo-chronische-pijn
oersterk chronische pijn
your/brain/balance
stichting-emovere-the-chronic-pain-coach

Brain fog symptomen

Brian fog kenmerkt zich door het veranderlijke karakter. Klachten houden soms langere tijd aan en kunnen de ene dag erger zijn dan de andere dag.

Warrig en gedesoriënteerd
Een brain fog kenmerkt zich door de volgende klachten: warrigheid, vergeetachtigheid, niet op woorden komen, disoriëntatie en concentratieproblemen.

Zijn er nog ander soort klachten?
Ja, vaak krijgen mensen met brain fog ook te maken met migraine, misselijkheid en algehele vermoeidheid. 

Goed om te weten
Brain fog kan een acute medische oorzaak hebben. Laat je dan ook altijd onderzoeken door een medisch specialist om dit uit te sluiten.

Waarom heb je brain fog?

brain fog symptomen
Voor de huidige medische wereld is de oorzaak is tot op heden nog steeds niet duidelijk wat precies brain fog veroorzaakt.

Het eerste advies bij brain fog is vaak meer rust nemen of juist meer bewegen. Ook worden vaak aanpassingen in iemands voedingspatroon voorgeschreven in combinatie met supplementen. Als de klachten aanhouden, worden dikwijls medicijnen voorgeschreven. 

Is er iets mis met mijn hersenen?
Er ontstaat vaak angst als je denkt dat er iets mis is met je brein. Je belandt in een medische molen. Voordat je hierin stapt is, het beter om te kijken naar een veel aannemelijkere oorzaak van het probleem.

De échte oorzaak achter de brain fog
Chronische hersenmist wordt in de meeste gevallen niet veroorzaakt door je brein of een bepaald voedingspatroon, maar door onderdrukte en negatieve stress-emoties. Je brein wil je daartegen beschermen en doet dit door je af te leiden met vage klachten. Elke keer als je een chronische brain fog-aanval hebt, is dit een teken dat je brein denkt dat je in emotioneel gevaar bent. Pijn fungeert als afleidingsstrategie.
brain fog symptomen

Benieuwd naar de oplossing?

Pijn is aangeleerd gedrag

Je brein heeft een strategie ontwikkeld die jou lichamelijk pijn geeft. Dit noemen we psychosomatisch: psycho = je brein en somatisch = het lichamelijke. Je brein beïnvloedt je lichaam namelijk door jou pijn te geven. 

Waarom doe je lichaam dit?
Stress, onverwerkte negatieve gebeurtenissen (trauma's) en bepaalde gedachtepatronen zorgen ervoor dat je brein en specifieke lichamelijke processen zoals je sympatische zenuwstelsel (je gaspedaal) in overdrive gaan. Dit veroorzaakt de klachten die je nu ervaart. Je wordt continu overprikkeld.


De échte oorzaak van langdurige pijn

Onderdrukte emoties zijn grotendeels de oorzaak achter je pijn. Het emotionele centrum van je brein (je amygdala) wordt continu overprikkeld:STRESS! 
Je hele systeem denkt continu dat er gevaar dreigt. 

Hoog tijd om weer naar je lichaam te gaan luisteren en je lichaam weer in ruststand: je parasympathische zenuwstelsel (je rem) te brengen. 

Je lost het probleem niet op door brain fog oefeningen te doen. Het is misschien nu nog moeilijk te bevatten maar de oorzaak ligt niet in het specifieke gebied dat pijn doet. Het is je emotionele brein die pijn creëert in dit specifieke deel van je lichaam.

Pak de oorzaak aan
Alleen door de oorzaak aan te pakken los je het probleem op. Je lichamelijke klachten zijn signalen die aangeven dat je uit balans bent. Wil je je brain fog pijnklachten serieus nemen voordat ze verergeren? Wil je de échte oorzaak achter je pijn aanpakken? Los het dan op bij de bron: je emotionele brein.

pijn expert Jan van Rosmalen
Jan van Rosmalen
The Chronic Pain Coach ®
Bewustzijnscoach en Pijn Expert

Succesverhalen

ischias oplossingen
Anne Wilbers
Klacht: Rug- & schouderpijn

'De pijn nam al heel snel af. Het programma brengt me meer dan ik had durven hopen omdat de effecten in alle gebieden van je leven doorwerken. Bedankt!'

Niels Jungst
Klacht: CRPS

'Tot verbazing van mijn polstherapeut werkt mijn hand weer voor 90 procent! Ik heb geen last meer van mijn benen, de pijn in mijn rug en schouders is gehalveerd, maar het belangrijkste: ik heb weer plezier in het leven!'
Marga Willemsen
Klacht: reumatische pijn

'Van totale stijfheid en verkramping naar beweeglijkheid en souplesse in een half jaar. De technieken pas ik dagelijks toe, zoals bewust naar mijn emoties gaan.'

Zo pak je brain fog écht aan

Het medicijn: stoppen met brain fog-oefeningen. Je focust daarmee enkel op je pijn die daardoor júist toeneemt. Wat je aandacht geeft groeit. Ook het continu switchen tussen verschillende oefeningen zorgt voor spanning, angst en frustratie. Een trigger voor de pijn die hierdoor alleen maar zal toenemen.

Verander van strategie
Je brein heeft zich een strategie aangeleerd die je pijn geeft. Strategieën kun je doorbreken en dat is waar wij ons met de CPC® op focussen. 

Door het leren van nieuwe kennis en inzichten heb jij de tools en technieken in handen om je brein te resetten en opnieuw te programmeren. Je gaat verkeerd aangeleerde neurologische verbindingen veranderen. Dit wordt ook wel neuroplasticiteit genoemd. 

Wanneer je deze technieken leert toepassen, pak je de onderliggende oorzaak (onderdrukte emoties) van je lichamelijke klachten aan. Het bijkomstige effect hiervan is dat je lichamelijke klachten - waaronder je brain fog pijnklachten - zullen verdwijnen. Brain fog bestaat naar ons idee dus eigenlijk niet. 

Meer weten?
Schrijf je nu gratis in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang GRATIS meer kennis en inzichten

Je fysieke en mentale gezondheid verbeteren met praktische tips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

ischias symptomen
The Chronic Pain Coach

BELANGRIJK:

Het copyright© van de videolessen en het daarbijbehorende e-book is vastgelegd door Jan van Rosmalen, grondlegger van The CPC®-programma. Het is niet toegestaan de inhoud van het e-book en/of de video’s en audio files over te nemen en te verspreiden. Ongewenste verspreiding op welke manier dan ook zal juridische gevolgen hebben. Op geen enkele wijze kan The Chronic Pain Coach aansprakelijk worden gehouden voor jouw beslissingen, acties en resultaten op welk moment dan ook en onder alle omstandigheden. 
Copyright © 2020-2022
Powered By ClickFunnels.com